De mythe van Methusalem

Roderik Six|Knack Focus|06/08/2014


Jo Claes - Bullets & bubbles

In Knack Focus van 06/08/2014 verscheen een artikel over 'De mythe van Methusalem'.
Je kan het artikel bekijken door op deze link te klikken.
Ewoud Huysmans|www.stew.be|06/07/2014


4 redenen om Jo Claes in je handbagage te stoppen

Jo Claes bracht dit jaar zijn zevende Thomas Berg-roman uit. De mythe van Methusalem is er weer één die je niet snel loslaat, maar voor de zekerheid geven we je nóg vier goede redenen om het boek deze zomer mee te nemen op reis.


1. Het thema is van alle tijden
Op tv, in magazines of zelfs gewoon tijdens een namiddagje winkelen: overal word je om de oren geslagen met reclame voor producten die een strakkere huid, minder rimpels of een 10-jaar-jonger gelaat verzekeren. Het liefst van al zijn ze dermatologisch getest en meestal beloven ze pas echt resultaat na tien weken intensief gebruik. De mythe van Methusalem werkt gelukkig iets sneller in op ons lichaam: al bij de eerste pagina’s wordt een man verplicht zijn eigen zelfmoord te ensceneren. Een en ander heeft te maken met een bijzondere ontdekking in een Leuvens lab voor stamcelonderzoek, waarmee de veroudering bij de mens drastisch kan worden afgeremd. Een revolutionaire ontdekking die voor de nodige ophef zorgt -en voor een spannend misdaadverhaal, dat spreekt vanzelf.

2. Je leert nog eens iets bij
Schrijver Jo Claes weet behoorlijk veel. En waar hij iets niet weet, zoals de wetenschappelijke verklaring van bepaalde fenomenen, doet hij er duidelijk grondig research naar. Je wordt dus ook heel wat wijzer: van DNA over opera tot de zevende generatie na Adam en Eva.

3. De ultieme remedie tegen heimwee
Claes woont in Leuven en daar wonen ook alle misdaadromans die uit zijn pen ontsproten. Net als de vorige verhalen van Thomas Berg neemt elke letter je op sleeptouw door bekende en minder bekende straten en pleintjes. Ditmaal ligt het epicentrum in Gasthuisberg en daar werd ook de coverfoto genomen. Een terrasje met dit boek onder de Italiaanse zon? Wees dan niet verbaasd als die barista plots wel erg op de barman van Gambrinus gaat lijken.

4. Het is niet zo’n zware kost
Het boek leest als een -ha!- vliegtuig en weegt maar 560 gram. Dat wil zeggen dat je nog 9440 gram kan spenderen aan kleren, dat paar extra schoenen waarvan je nu al weet dat ze je valies niet zullen verlaten en het obligate zakje met zelfgebottelde miniflacons van je favoriete zonnecrème. Misschien moet je die antirimpelcrème dit jaar maar eens achterwege laten. Oud worden we toch, en met een boek als dit begint je vakantie zo ook wel gesmeerd.
Guy Doms|www.crimezone.nl|19/06/2014


Vlaamse kwaliteit van de bovenste plank

Jo Claes werd dan wel in Hasselt geboren, hij heeft een bijzonder plaatsje in zijn hart voorbehouden
aan de stad Leuven waar hij woont en werkt. De mythe van Methusalem is de zevende thriller met hoofdinspecteur Thomas Berg die deze belangrijke universiteitsstad als uitvalsbasis heeft.
Claes houdt niet echt van de benaming ‘literaire thrillers’ en betitelt zijn werk eerder als
misdaadromans. Hij is niet mediageil ingesteld en schrijft bij voorkeur in de luwte verder aan zijn nieuwste werk.

De wetenschappelijke wereld is met stomheid geslagen wanneer men in een gerenommeerd labo voor stamcelonderzoek te Leuven een middel ontdekt om veroudering af te remmen. Tijdens zijn vakantie op het warme Kreta pleegt het hoofd van dit labo zelfmoord. Een freelance journalist denkt er het zijne van en gaat op onderzoek uit. Hoofdinspecteur Thomas Berg wordt door de verloofde van de gestorven professor benaderd; ze beweert bij hoog en bij laag dat haar geliefde prof vermoord is. Berg ontmoet nadien de bloedmooie Haynee Deferm, assistente in het beruchte labo. De pientere hoofdinspecteur wordt tijdens zijn onderzoek danig tegengewerkt, totdat iemand in Leuven zelfmoord pleegt onder zeer verdachte omstandigheden. Hier is dus veel meer aan de hand dan men zich maar kan voorstellen.
Berg doet een verbijsterende ontdekking.

De mythe van Methusalem bestaat niet uit de klassieke opmaak zoals een proloog, hoofdstukken en epiloog. Dit boek is geconstrueerd zoals een Griekse tragedie of een opera met een voorspel, drie bedrijven en een naspel. Deze aanpak heeft twee onderliggende redenen: opera vertolkt een niet onbelangrijke rol in dit verhaal. De Griekse tragedie van deze misdaadroman zit verscholen in de overmoedige en brutale zelfoverschatting van de mens tegenover de goden, waarbij men zijn eigen ondergang veroorzaakt. Dit is nu net wat het hoofdpersonage overkomt. Via gentherapie moet het mogelijk zijn om in de toekomst ouder te worden. Indien de mensheid inderdaad stokoud wordt,
zal onze planeet onleefbaar worden. Jo Claes duidt op de gevaren die dreigen wanneer moderne wetenschappers zich geen enkele rekenschap geven qua ethiek of maatschappelijke verwikkelingen. Wanneer het nog uitsluitend draait om hun doel te bereiken: persoonlijk succes oogsten.
Dergelijke filosofische benadering speelt trouwens een primordiale rol in dit boek.

Zeven thrillers met hetzelfde hoofdkarakter, de vervlakking lonkt dus om de hoek
maar delft het onderspit, want Thomas Berg blijft nog steeds een interessant en fris personage.
Jo Claes verliest niets van zijn vertelkunst en roert als een ervaren topchef in zijn met een interessante tragedie gevulde kookpot. Het resulteert in een kwaliteitsthriller die je bij momenten beroert en ontroert. Deze auteur brengt een voor velen ingewikkelde materie, die gentherapie wel degelijk is, op een verstaanbare manier. Je rolt op automatische piloot in het verhaal en raakt er niet meer uit bevrijd vooraleer je het fijne van deze Griekse tragedie weet. Een leerrijke maar toch beklemmende ervaring.

De mythe van Methusalem is Vlaamse kwaliteit van de bovenste plank.John Vervoort|www.cobra.be|15/05/2014


'De mythe van Methusalem' is het zevende deel in een reeks misdaadromans van de Vlaamse schrijver Jo Claes rond de Leuvense speurder Thomas Berg.

Zonder al te veel ophef werkt Jo Claes (1955) aan een reeks misdaadromans die met elk deel dat verschijnt boeiender wordt. Zopas verscheen 'De mythe van Methusalem', het zevende deel rond de Leuvense speurder Thomas Berg. Leuven is natuurlijk een mooie setting voor een misdaadreeks
en het leven op en rond de universiteit speelt vaak een prominente rol in Claes’ boeken.


De zoektocht naar de eeuwige jeugd en de manier waarop veroudering kan gestopt of zelfs teruggedraaid worden, is de leidraad door dit boek. Een professor die bezig is met fundamenteel stamcelonderzoek wordt vermoord. Een collega/rivaal neemt zijn taken over en lijkt op weg om een revolutionaire ontdekking te doen. Onderhuids woekeren naijver, wraak en allerlei verstoorde relaties die de zaken op scherp zetten. Aan Thomas Berg om in dit wetenschappelijke, politieke en morele kluwen een antwoord te vinden op tal van vragen die hij moet oplossen zonder te veel mensen tegen zich in het harnas te jagen.


Claes is een vakman die mooie plots kan bedenken, de stad en de universiteit op zijn duimpje kent en weet hoe je een spannend verhaal structureert.