Spiegelgevechten

Miriam van der Linden|11/11/2019


Spiegelgevechten krijgt van mij 4 sterren


Over de cover
Voor de covers van de boeken met Thomas Berg in de hoofdrol gebruikt Jo Claes een foto van zijn dochter met een kunstobject uit Leuven. Voor zijn romans en YA–boeken maakt hij gebruik van Grafisch ontwerpbureau Will Immink design. Zo ook in dit geval, Het is niet een cover die mij erg aanspreekt, maar ik was erg benieuwd naar een roman van zijn hand. Ik ken alleen de serie met Thomas Berg, die ik erg graag lees. Ben dan ook erg benieuwd wat deze roman mij gaat brengen.
De man op de cover, zie je tweemaal op de rug. Is dit een verwijzing voor het verhaal? Dat je in de spiegel kijkt, maar niet ziet wat je eigenlijk zou moeten zien? Je verwacht namelijk een gezicht te zien en niet tweemaal hetzelfde aanzicht.

Achterflap/samenvatting
Matthias Minne bevindt zich een op een moeilijk moment in zijn leven. Hij wil zijn baan als leraar opzeggen, hij heeft problemen met zijn leeftijd, hij is gefrustreerd omdat hij nooit schrijver is geworden en hij vermoedt dat zijn vrouw Lucia een minnaar heeft. Dat laatste lijkt bevestigd te worden wanneer Lucia besluit om alleen op vakantie te gaan. Vanaf dat ogenblik heeft Matthias geen moment rust meer en wordt het een obsessie om te bewijzen dat Lucia hem bedriegt. Tot hij op een dag de veel jongere Luna ontmoet. Wat zij voor hem lijkt te voelen, streelt zijn gekwetste ego en geleidelijk aan wordt het een dwanggedachte om Lucia haar bedrog betaald te zetten, al is het nog maar de vraag wie nu eigenlijk wie bedriegt in dit kluwen van onzekerheden, pijnlijke vermoedens en vruchteloos nagejaagde dromen.

Mijn mening
Wat als je op een kruispunt in je leven staat en je oude dromen boven komen drijven op het moment dat je op je zwakst bent? Dit overkomt Matthias Minne, leraar Nederlands, die twijfelt aan zijn eigen kunnen. Matthias wijdt het aan zijn leeftijd, wat kan hij nog bieden om de jeugd te interesseren voor taal en poëzie? Had hij niet zijn droom waar moeten maken en schrijver of dichter moeten worden, zoals veel van zijn oud–klasgenoten? Zelfs aan zijn relatie met Lucia begint hij te twijfelen, kan hij haar nog wel genoeg bieden? Lucia houdt niet van relaties die bestaan op vanzelfsprekendheid, saaiheid is dodelijk voor een relatie. Op het moment dat Lucia besluit om alleen op vakantie te gaan, slaat de twijfel in alle hevigheid toe bij Matthias. Ontredderd, dat is Matthias, vanaf het moment dat Lucia besloten heeft om alleen weg te gaan. Hij weet zich geen raad meer met zichzelf en zelfs zijn beste vriend Toon, kan niet tot hem doordringen. Als Matthias Luna ontmoet, een oud–leerling, strelen de verhalen zijn ego. Op de ontmoeting volgen nog een aantal afspraakjes die Matthias duidelijk goed doen. Zijn gedachten aan zijn vrouw die alleen op vakantie is, verdwijnen naar de achtergrond. Steekt hij zijn kop in het zand om de eigenlijke problemen niet onder ogen te hoeven komen? Spiegelgevechten is zo’n boek dat onder je huid kruipt, het houdt de lezer een spiegel voor. Wie heeft er niet eens beren op de weg gezien, of maakt zich zorgen over zaken waar je geen grip op hebt? Het zijn levenslessen die ieder mens voorgeschoteld krijgt. Jo Claes weet dit goed samen te vatten in dit boek en geeft de lezer een opening om de eigen gedachtegangen na te gaan en laat je beseffen dat niemand ontkomt aan de donkere kant van zichzelf. Een prachtig boek over liefde, vriendschap, twijfels, zelfreflectie en de donkere kant van de mens. Heel wat anders dan de serie met Thomas Berg, maar ik heb ervan genoten!

Spanning: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 5