Getekend vonnis

Alibi_bram|www.alibimagazine.be|31/08/2013


Recensie van de Vereniging Vlaamse Misdaadauteurs

Met deze zesde thriller levert Jo Claes een pareltje af. Het verhaal speelt zich zoals steeds af in Leuven met de inmiddels vertrouwde figuur hoofdinspecteur Berg.

Inhoud

In café ‘De Weerelt’ wordt een dienster op een beestachtige manier vermoord. Leuven geraakt stilaan in de ban van een seriemoordenaar wanneer het aantal moorden toeneemt. De sadist pleegt de moorden op steeds dezelfde bizarre wijze. Zowel mannelijke als vrouwelijke slachtoffers worden verminkt gevonden met een lichaamsdeel doorboord door een potlood. Vond de auteur inspiratie bij ‘De potloodmoorden’ van Guy Lee Thys? Hier is in ieder geval meer aan de hand dan bij dat verfilmde flinterdunne verhaal. Bij elk slachtoffer ligt telkens een toepasselijke pagina uit een stripverhaal. In de pers wordt de psychopaat, die blijkbaar ongrijpbaar is, weldra de stripmoordenaar genoemd.
Hoofdinspecteur Berg en zijn team houden zich met de uiterst vreemde zaak bezig. De stripmoordenaar daagt hen uit door telkens per e-mail de coördinaten op te geven waar het volgende lijk te vinden is. Een lange zoektocht begint naar de band tussen de slachtoffers om de moordenaar op te sporen. Berg krijgt het erg lastig om deze zaak op te lossen. Hij zet er zelfs zijn job voor op het spel. De nukkige inspecteur blijkt echter een volhouder te zijn en rekent op een foutje van de arrogante dader.

Commentaar

Dit boek heeft een ongelooflijk goed uitgewerkte plot. Het is in een uiterst stijlvolle taal geschreven met zeer realistische dialogen.
De auteur bewijst dat hij hiervoor diepgaand onderzoek heeft gedaan. De voorbeelden zijn legio. Met het middeleeuwse klaaglied ‘Egidius, waer bestu bleven’ geeft hij op een subtiele wijze een aanwijzing naar de drijfveer van de moordenaar. Wanneer hoofdinspecteur Berg door de moordenaar op zijn plaats wordt gezet vergelijkt Jo Claes dit met de manier waarop Giotto met één penseeltrek een volmaakte cirkel trok voor de sceptische paus Benedictus XI.
Als Berg onder druk van zijn oversten komt te staan, denkt hij aan het verhaal over de uitzonderlijke moed van de weerspannige Romeinse patriciër Mucius Scaevola.
Net zoals de auteur een dubbele betekenis geeft aan de naam ‘Atlas’, herkomstig van de titanenzoon die het hemelgewelf torstte of van de legendarische koning van Mauretanië, geeft hij ook een dubbele bodem aan de titel ‘Getekend vonnis’.

Beoordeling

Dit boek van Jo Claes is werkelijk een meesterwerk! Het is echt genieten van de eerste tot de laatste bladzijde waarbij men wordt opgeslorpt door de spannende en boeiende ontwikkelingen.
Een echte aanrader!

Willy Van Damme
Knack Focus|15/06/2013


Recensie uit Knack Focus
De zesde thriller van Jo Claes stond terecht op de shortlist van de Gouden Strop. Rustige vastheid en een beheerst ritme: met die kwaliteiten leerde Claes zijn volk nadrukkelijk lezen. Hij geeft de lezer een stevig houvast. Je kunt instemmend meegaan in hoe inspecteur Berg verknipte moorden geduldig ontvouwt en duidt. Het onwillige gedrag van onderzoeksrechter Hove, de insubordinatie en schorsing van Berg, het klinkt bekend. En je voelt je vertrouwd door de vaste setting, Leuven. De mails die Berg krijgt, geven coördinaten aan. De hemelbol van pater Verbiest, die op de cover staat, is geen toevallige suggestie: de nulmeridiaan zal door misverstand tussen speurder en doder een beslissende rol spelen. Getekend vonnis (potlood en stripblad bij elk lijk zijn een aanwijzing) lees je het beste in je kasjmieren zetel onder het warme licht van een lampenkap, een grog bij de hand.
(L.d.V.)


Gouden Strop 2013|13/06/2013


Uit het rapport van de jury van De Gouden Strop 2013
Op 2 mei 2013 is de shortlist van De Gouden Strop 2013 bekend gemaakt. Op 30 mei 2013 is de prijs uitgereikt tijdens de avond van het spannende boek.

De jury van De Gouden Strop 2013 bestaat uit:
Irene Start
Lieke Kézér
Gijs Korevaar
Theo Hakkert
Annemarie van Gaal, voorzitter

Genomineerd:
Jo Claes - Getekend vonnis

Rapport Jo Claes:
In 'Getekend vonnis' van Claes krijgt inspecteur Thomas Berg een nare klus te klaren in de wereld van de strips. Het boek zet krachtig in met een scène in een leeg café in Leuven, de stad waar Claes zijn reeks laat spelen. De jonge bardame ruimt na afloop op en vindt een envelop met een gruwelijke tekening. Meer moorden, meer striptekeningen volgen. Dit zet de toon voor een inventieve thriller waarin Jo Claes met verrassende wendingen en gevoel voor detail en stijl de lezer op het verkeerde been zet. Het boek houdt de lezer gevangen, de volle 480 pagina's lang.


www.6minutes.be|29/03/2013


Drie Vlaamse thrillers
(cv) - Er verscheen dit voorjaar een nieuwe reeks thrillers van Vlaamse bodem. En daar zat best wat leuks tussen. Paul Jacobs, Guido Eekhaut en Jo Claes verweven de couleur locale van Antwerpen, Leuven en Londen zonder haperen in hun boeken. En dat maakt het lezen van deze thrillers alleen maar prettiger.

Jo Claes levert met ‘Getekend Vonnis’ de beste prestatie af. Zijn hoofdpersonage hoofdinspecteur Thomas Berg komt nogmaals goed uit de verf, als een nukkige eigenzinnige speurder, die op een aparte manier het onderzoek leidt. En daar meer dan eens zijn superieuren mee tegen de haren in strijkt. Ook nu weer, bij het onderzoek naar de gruwelijke, sadistische en seksueel geladen moorden die op korte tijd in Leuven plaatsvinden.  Strak opgebouwd, goed gedocumenteerd, en spannend tot de laatste bladzijde. Opvallend zijn de vlotte dialogen: echte spreektaal, nooit geforceerd. En dat is een zeldzaamheid in de Vlaamse letteren.  Een absolute aanrader.