De mythe van Methusalem

Begeleidende foto's bij het boek (genomen door Uschi Claes)

Huis Thomas Berg

Bergs flat besloeg de helft van de benedenverdieping van een 17de eeuws pand dat aan de Dijle lag en bevond zich aan de rechterkant van een overdekte passage die het gebouw in twee delen sneed.

Medaillon Naamsestraat

‘Wist je dat er in de Naamsestraat een huis staat dat in verband gebracht wordt met Faust?’ vroeg Berg. ‘Het heeft tegen de gevel een stenen medaillon met daarop mysterieuze Hebreeuwse tekens.’

Medaillon Naamsestraat Leuven

‘Eén van de letters op het medaillon wordt ‘De klauw van de duivel’ genoemd,’ legde Berg uit. ‘Volgens de legende is dat ene teken het gevolg van Fausts omgang met de duivel op dat adres.’

Groot Begijnhof Leuven toegangspoort

Berg ging bij het raam staan. Schuin tegenover de woning, aan de overkant van de straat, gaapte de toegangspoort van het begijnhof. Misschien kon hij even een ommetje maken. Zijn benen strekken en nadenken over wat hem bleef ontsnappen.

Groot Begijnhof Sint-Jan De Doperkerk  Leuven

Berg liep langs de Sint-Jan de Doperkerk het begijnhof in. Een paar jaar geleden had hij een gids horen vertellen dat op deze plaats Leuven was ontstaan. Hier, tussen twee armen van de Dijle in, hadden de graven van Leuven hun eerste residentie gehad, maar de burcht was in de 9de eeuw door de Noormannen verwoest.

Waterput Groot Begijnhof Leuven

Berg hoorde achter zijn rug de voetstappen van de man. Hij kwam terecht op een pleintje met een waterput waarop drie straten uitgaven. Zonder zich te bedenken koos hij de middelste. Als de man hetzelfde deed, bestond er geen twijfel meer over dat hij werd achtervolgd.

FacultyClub Leuven

Het etentje vond plaats in de Faculty Club, een prachtig gerestaureerd pand uit de zestiende eeuw dat eertijds dienst had gedaan als infirmerie van het Groot Begijnhof van Leuven.

Groefstraat Heverlee

Het appartementsgebouw in de Groefstraat zag er nieuw uit. Berg vroeg zich af hoeveel de huur van een flat als deze bedroeg.

Gasthuisberg Leuven

Berg keek naar de schier eindeloze reeks van gebouwen die sinds zijn studententijd waren verveelvoudigd. Gasthuisberg breidde nog elk jaar uit en was intussen zo groot geworden als een heus dorp, met een eigen netwerk van straten en pleinen, parkeerterreinen en –garages, wijken en parken.

Arm Van Adam Beeld Rode Kruis Leuven

‘Vind je het een mooi beeld?’ vroeg Haynee. ‘Het is prachtig,’ zei Berg vol bewondering. ‘Wat stelt het voor?’ ‘Het heet De arm van Adam. Het is geïnspireerd op de plafondschildering van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel.’

Kinepolis Bondgenotenlaan Leuven

Het evenement in Kinepolis werd ‘Opera in de Cinema’ genoemd en hoewel Berg er aanvankelijk sceptisch tegenover stond, had hij zijn mening moeten herzien. Het niveau van de opvoeringen was zo hoog dat hij intussen zelfs een enthousiaste voorstander was geworden.

Dekenstraat Leuven Schildpaddak

Het appartementsgebouw waarvan Eerdekens het penthouse bewoonde, lag in de Dekenstraat. De flat tekende zich tegen de grijze lucht af als een reuzegrote schildpad die over de nok van het gebouw kwam gekropen. ’

Schildpaddak Dekenstraat Leuven

Andreas complimenteerde Eerdekens met zijn woning en vroeg welk concept erachter zat. ‘Is dat niet duidelijk meneer Kurver? Welk dier op onze planeet wordt het oudst? Het is de schildpad. Onlangs is in de zoo van Calcutta een exemplaar gestorven van 255 jaar.’

Bogaardenstraat Leuven

Berg sloeg de Leopold I-straat in tot waar die de Bogaardenstraat kruiste. Het stuk aan zijn linkerkant was maar honderd meter lang en verkeersvrij. Wenderickx stond bij de deur van het huis waar de moord was gepleegd.

kerkhof Leuven

Toen zijn vakantie erop zat, zag Berg tijdens één van zijn wandelingen op het kerkhof het voorlopige houten kruis staan en bij het lezen van de naam drong het tot hem door dat noch de reis noch de tussenliggende tijd hadden bewerkstelligd waarop hij had gehoopt.